Srpski specijalitet proglašen za najbolji doručak na svetu

Bez autora
Dec 14 2023

Jedno od omiljenih srpskih specijaliteta, pobilo je svu konkurenciju i istaklo se kao najbolji doručak na svetu.

U pitanju je jelo komplet lepinja, iz zapadne Srbije, a prvo mesto na listi od čak 100 svetskih jela zauzelo je na sajtu specijalizovanom za hranu i gurmanluke, Taste Atlas.

Ovaj stari srpski specijalitet datira još iz vremena pre Drugog svetskog rata, a takođe ga mnogi zovu i užička lepinja. U pitanju je lepinja koja se peče u pećnici "na drva", a potom se na nju stavlja kajmak, umućeno jaje, kao i pretop ili moča koja nastaje od masti koja curi dok se peče jagnjetina (ponekad prasetina).

Ovako spremljena lepinja se potom zapeče, a onda je spremna za jelo. Obično se jede rukama, a mnogi smatraju i da je tako još "slađa".

Postoje i varijacije komplet lepinje, a najpoznatija je ona sa pršutom.

Na pomenutom sajtu, naš specijalitet osvojio je prvo mesto sa ubedljivom ocenom od 4.8, od maksimalnih 5, a prvo mesto deli sa malezijskim specijalitietom Roti canai.

Na drugom mestu je Pão de queijo iz Brazila, a osim užičke lepinje na ovom spisku nalaze se još neka srpska jela poput bureka sa sirom koji je zauzeo 27. mesto, a potom i gibanice koja je na 75 mestu na listi. Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa i iz Bosne, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik